ΑΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ...

 

 "Το δαχτυλίδι με το μονόγραμμα"

Συγγραφέας: Κίρα Σίνου

Εκδόσεις: Κέδρος

Περίληψη:

Η Νάντια είναι ένα μοναχικό παιδί. "Όλες οι συμμαθήτριες της μένουν μακριά με αποτέλεσμα ο μοναδικός της φίλος να είναι ο Ιούλιος, ένα μαύρο αγόρι.

Η γιαγιά της, Αρετή, που πάσχει από άνοια αναστατώνει ολόκληρη την οικογένεια όταν ανακαλύπτει ότι οι οικονομίες της έχουν κάνει φτερά.

Έπρεπε να βρούνε ποιος ήταν αυτός που απέσυρε τα χρήματα και υπέγραψε με τα αρχικά Α.Α. Σε συνεργασία με το δικηγόρο, η οικογένεια ανακάλυψε ότι η ταμίας πήρε τα χρήματα αφού είχε δει τα αρχικά του δακτυλιδιού της γιαγιάς. Η γιαγιά μπορεί να δικαιώθηκε αλλά είχε αρχίσει να χάνει τα λογικά της.

Μαριάννα Χαραλαμποπούλου

 

Κριτική:

Αυτό που μου άρεσε σε αυτό το βιβλίο ήταν η αγωνία που έχεις μέχρι να αποκαλυφθεί ποιος πήρε τα χρήματα και υπέγραψε με τα αρχικά Α.Α.

Μαριάννα Χαραλαμποπούλου

 

Ζωγραφιές:

Μαριάννα Χαραλαμποπούλου

 

"Ένα δέντρο στην αυλή μας"

 

Συγγραφέας: Μαρούλα Κλιάφα

Εκδόσεις: Κέδρος

ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ

Περίληψη:

Η ιστορία του βιβλίου διαδραματίζεται στη Θεσσαλία το έτος 1880 τότε που η Θεσσαλία ήταν κάτω από τον τούρκικο ζυγό.

Ο ήρωας της ιστορίας μας ο Γιάννης είναι ένα παιδί που ζει στην τουρκοκρατία μαζί με την οικογένειά του και εκφράζει με κάθε τρόπο τη θέληση του για τη μάθηση.

Όταν τελείωσε η τουρκοκρατία πηγαίνει σχολείο.

Όμως λόγω της φτώχειας εκείνη την εποχή αναγκάζεται να σταματήσει το σχολείο για να πάει να δουλέψει. Στο τέλος γίνεται αγρότης και ζει ευτυχισμένος.

Μαριλένα Παπακώστα

 

Το βιβλίο μας περιγράφει μια δύσκολη εποχή, όπου "κυριαρχούσαν" τα τσιφλίκια και ο στρατός. Ταυτόχρονα, οι κάτοικοι ενός χωριού που βρίσκεται στο θεσσαλικό κάμπο, αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες και ασχολούνται με την καλλιέργεια καπνού και άλλων φυτών. Μέσα λοιπόν στον πόλεμο αυτό, ένα παιδί πηγαίνει στο σχολείο, σπουδάζει, βοηθάει τον πατέρα του στα κτήματα, δουλεύει, μπλέκεται σε καβγάδες και περνάει δύσκολες στιγμές.

Κωνσταντίνος Μαραμαθάς

 

Κριτική:

Το βιβλίο που διάβασα λέγεται «Ένα δέντρο στην αυλή μας». Από το βιβλίο με εντυπωσίασε ότι αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα τα όποια συνέβησαν στη Θεσσαλία από το έτος 1880 και ύστερα. Την ιστορία μας τη διηγείται ένα παιδί ο Γιάννης, ένα παιδί κολίγων το οποίο περνάει δύσκολα παιδικά χρόνια. Είναι η εποχή που οι Θεσσαλοί αγρότες ζούνε μέσα στην καταφρόνια και στην ταλαιπωρία δουλεύοντας στα χωράφια των τσιφλικάδων για ένα κομμάτι ψωμί.

Μαριλένα Παπακώστα

 

Το βιβλίο μου άρεσε γιατί έχει ιστορικό και κοινωνικό περιεχόμενο.

Κωνσταντίνος Μαραμαθάς

 

Ζωγραφιές:

Μαριλένα Παπακώστα

Γεωργία Τουτούνη

Δημήτρης Κολυτάς

Γεώργιος Πανέρης

 

Στέφανος Αρμάος

 

Δήμητρα Μαργαρώνη

 

Κωνσταντίνος Γκιόκας

Κωνσταντίνος Μαραμαθάς

 

Θοδωρής Ρήγας

 

Κωνσταντίνος Βλαζάκης

 

 

 

Σταμάτης Γενούζος

 

"Η Καλύβα του μπάρμπα-Θωμά"

Συγγραφέας: Beecher- Stowe Harriet

Εκδόσεις: Ηλιοτρόπιο

Περίληψη:

Ο μπάρμπα-Θωμάς είναι ένας νέγρος δούλος που αγαπάει τους ανθρώπους, λευκούς και μαύρους , χωρίς διάκριση, κάνει πάντα το καλό και δέχεται αδιαμαρτύρητα τη μοίρα του, γιατί πιστεύει στο Θεό και στο δίκαιο.

Όμως η κοινωνία των ανθρώπων είναι άδικη και σκληρή, γεμάτη πόνο και εκμετάλλευση. Ο μπάρμπα-Θωμάς θα καταδιωχθεί , θα τιμωρηθεί και τέλος θα πεθάνει μαρτυρικά , γιατί, παρόλο που είναι σκλάβος, έχει ψυχή ελεύθερου ανθρώπου. Ξέρει να συγχωρεί ακόμα και τους βασανιστές του.

Η καλύβα του μπάρμπα-Θωμά θα μας θυμίζει πάντα πως ο μεγαλύτερος αγώνας είναι αυτός που δίνει ο άνθρωπος για να ελευθερωθεί από τα δεσμά του ίδιου του εαυτού του.

Κωνσταντίνος Λαγγούσης

 

Κριτική:

Μεγάλο ενδιαφέρον μου προκάλεσε ο χαρακτήρας του μπάρμπα-Θωμά. Ενώ ήταν ένας άνθρωπος που η ζωή τον είχε βασανίσει αρκετά, εκείνος διέθετε μεγάλη καρδιά και προσπερνώντας όλα του τα προβλήματα, είχε το κουράγιο και τη δύναμη να βοηθάει τους γύρω του, τους ανθρώπους που τον χρειάζονταν.

Κωνσταντίνος Λαγγούσης

 

Ζωγραφιές:

Κωνσταντίνος Λαγγούσης

 

Τα δελφινάκια του Αμβρακικού

 

Συγγραφέας: Ντίνος Δημόπουλος

Εκδόσεις: Καστανιώτης

Περίληψη:

Σε κάποιο παραθαλάσσιο χωριουδάκι, στον κόλπο του Αμβρακικού, δύο παιδιά ο Πέτρος και η Ανθούλα περνούσαν τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Με τον αυθορμητισμό και την αθωότητα της τρυφερής ηλικίας τους, ανακαλύπτουν σιγά, σιγά το θαύμα του κόσμου που τα περιβάλει.

Ώσπου στο πρόσωπο ενός άλλου παιδιού, απόβλητου από την κοινωνία επειδή έχει φυματίωση γνωρίζουν τη σκληρότητα των «μεγάλων» που δεν συγχωρούν εύκολα τη διαφορά και αποφασίζουν να αντισταθούν.

Ελευθερία Φαμέλη

 

Ο Πέτρος κι η Ανθούλα ξεκινούν απ' το χωριό τους, μια περιπέτεια με θέμα τη βοήθεια του συνανθρώπου τους. Τα δύο παιδιά κάνουν ό,τι χρειάζεται για να σώσουν τον άρρωστο φίλο τους, τον Πάνο. Στην αρχή, όμως, ο Πάνος δεν δέχεται την παρέα τους, γιατί φοβάται ότι θα τους κολλήσει και επιπλέον φοβάται την απόρριψη των ανθρώπων, όπως του είχε συμβεί παλιά.

Σιγά- σιγά, δημιουργείται μια φιλία μεταξύ των παιδιών, και τα δύο παιδιά οργανώνουν μια παράσταση με θέμα τον Καραγκιόζη Φούρναρη, και με τα λεφτά που θα κερδίσουν θα φέρουν ένα γιατρό από την Άρτα για να δει τον άρρωστο φίλο τους.

Με τις μέρες ο Πάνος καλυτερεύει και όταν έρχεται για να τον επισκεφτεί η μητέρα του, τον παίρνει μαζί της στα Γιάννενα, όπου θα ζήσουν εκεί για πάντα. Έτσι, ο Πάνος θα θυμάται για πάντα τους δύο φίλους του.

Γεωργία Τουτούνη

 

Κριτική:

Από το βιβλίο «Τα δελφινάκια του Αμβρακικού» αυτό που μου άρεσε ήταν όταν ο Πέτρος έσπασε κατά λάθος την λάμπα του φάρου και χωρίς δισταγμό αγόρασε μία καινούρια δίνοντας χρήματα από αυτά που μάζευε για να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα.

Ελευθερία Φαμέλη

 

Η εντύπωση μου από αυτό το βιβλίο είναι το ενδιαφέρον και η υποστήριξη των δύο παιδιών για τον άρρωστο φίλο τους. Κάνουν ό, τι χρειάζεται για να τον σώσουν. Αυτό δείχνει πόσο πολύ τον αγαπούν, τον συμπονούν, και τον καταλαβαίνουν, γι’ αυτό και θέλουν να τον βοηθήσουν.

Γεωργία Τουτούνη

 

Ζωγραφιές:

Γεωργία Τουτούνη

 

Ελευθερία Φαμέλη

 

Τομ Σόγιερ

 

Συγγραφέας: Duncan Crobiee

Εκδόσεις: Καλοκάθη

Περίληψη:

Το διήγημα «Μάρτυρες» από το βιβλίο με τίτλο «Τομ Σόγιερ» του Duncan Crosbie μας μιλάει για μία περίπτωση, κατά την οποία έτυχε στον Τομ και το φίλο του Χανς να είναι μάρτυρες ενός φόνου.

Ο Τομ και ο Χανς είχαν πάει μία βόλτα στο νεκροταφείο. Καθώς  περπατούσαν, άκουσαν ένα θόρυβο και κρύφτηκαν πίσω από μία ταφόπλακα για να δουν τι είναι. Είδαν τότε το γιατρό Ρόμπινσον να χτυπάει με ένα ρόπαλο το κεφάλι του μεθύστακα Μαφ και ο Ιντιάνα Τζο να σκοτώνει με ένα μαχαίρι το γιατρό Ρόμπινσον. Έβαλε έπειτα το μαχαίρι στο χέρι του Μαφ.

Την επόμενη μέρα δεν θυμόταν τίποτα ο Μαφ, θεωρήθηκε ένοχος και τον πήγαν στο Σερίφη.

Η κοπέλα του Τομ άφησε το δαχτυλίδι που της είχε δώσει σε ένα κομμάτι χαρτί στο θρανίο του. Αυτό σήμαινε πως χώρισαν επειδή η κοπέλα του Τομ η Μπέκη πίστεψε τα ψέματα της πρώην κοπέλας του Τομ....

Κωνσταντίνα Βασίλιεβα

 

Κριτική:

Από το βιβλίο «Τομ Σόγιερ» στο διήγημα «Μάρτυρες»  εντυπωσιάστηκα πολύ από τη γενναιότητα του Τομ και του φίλου του Χανς να πάνε στο νεκροταφείο και να κρυφτούνε για να δούνε τι θα γινόταν με το γιατρό Ρόμπινσον, τον Ιντιάνα Τζο και το μεθύστακα Μαφ.

Επίσης με εντυπωσίασε το θράσος της πρώην κοπέλας του Τομ να πει ψέματα σε αυτήν που έχει τώρα (την Μπέκη) και αυτή να του αφήσει σε ένα χαρτί το δαχτυλίδι που της είχε δώσει, κάτι που σήμαινε ότι τον αφήνει.

Όλα αυτά με εντυπωσίασαν επειδή δεν γνωρίζω κάποιον σε αυτή την ηλικία που θα είχε το θάρρος και το θράσος να κάνει κάτι τέτοιο.

Κωνσταντίνα Βασίλιεβα

 

Ζωγραφιές:

Κωνσταντίνα Βασίλιεβα

 

 

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode